Bezienswaardigheden in Luik

In Luik zijn er tal van bezienswaardigheden te vinden. Veel van deze bezienswaardigheden hebben een kerkelijke oorsprong of hebben te maken met de lange bewogen geschiedenis van de stad. Een opvallend modern gebouw in deze oude stad is het ‘Station Luik-Guillemins’ in de Guillemins. De meeste van de bezienswaardigheden in Luik kom je tegen als je één van de stadswandelingen maakt door het historisch centrum. Andere bezienswaardigheden kun je het beste met de auto of de bus bezoeken. Tijdens de zomermaanden rijdt er zelfs een toeristentreintje door de stad die veel van de Luikse bezienswaardigheden aandoet. De onderstaande lijst is slechts een kleine selectie van al het moois wat deze bijzondere Waalse stad allemaal te bieden heeft.



Monument voor de intergeallieerden

Het monument voor de intergeallieerden in Luik is een herdenkingsmonument aan de Eerste Wereldoorlog. Het monument is gebouwd in het stadsdeel Cointe op ongeveer 135 meter hoogte. Hierdoor heb je bij het monument een prachtig uitzicht over de stad Luik. Het monument bestaat uit twee delen; een Art deco toren en een Heilig-Hartkerk. Beide monumenten zijn in de afgelopen jaren meerdere malen gerestaureerd. Op het plein rond de toren zijn enkele prachtige standbeelden te vinden. De toren en kerk zijn alleen tijdens de open Monumentendag geopend voor het publiek. Het is echter wel mogelijk om het terrein rond de twee monumenten te bezoeken en zo van het prachtige uitzicht over de stad luik te genieten.

Sint-Bartolomeüskerk

De Sint-Bartolomeüskerk is één van de oudste nog bestaande kerken van Luik. De oudste delen van deze prachtige Romaanse kerk stammen uit de elfde eeuw. De kerk is gebouwd met kolenzandsteen dat tijdens de laatste renovatie weer prachtig in zijn originele staat is gepleisterd. De kerk is uitgerust met twee rombische torens. De mooiste bezienswaardigheid van de kerk is echter in de kerk te vinden. In de Sint-Bartolomeüskerk wordt namelijk de doopvont van Reinier van Hoei bewaard. Dit prachtig gedecoreerde doopvont wordt gezien als één van de zeven wonderen van België. De kerk is dagelijks geopend behalve tijdens diensten en tijdens de lunch.

Place Saint Lambert

Het Place Saint Lambert is een prachtig plein in het historische centrum van Luik. Het plein ligt voor het Prinsbisschoppelijk paleis van Luik en is ontstaan aan het einde van de achttiende eeuw, na de Luikse opstand. Tijdens deze opstand werd er besloten om de Sint-Lambertuskathedraal af te breken, waarna dit plein ontstond. Onder het Place Saint Lambert ligt het Archéoforum van Luik waar de resten van de Sint-Lambertuskathedraal nog te vinden zijn. Het Place Saint Lambert is één van de belangrijkste pleinen in Luik. Mede door zijn grote en zijn centrale ligging wordt het plein met regelmaat gebruikt voor grote evenementen en feesten. In 2011 is er op het plein een aanslag gepleegd waarbij enkele doden vielen en meer dan honderd gewonden.



Paleis van de Prins-bisschoppen

Het Palais des Princes-Évêques de Liège of het Prinsbisschoppelijk paleis van Luik is één van de mooiste gebouwen in de stad. Het gebouw staat aan de Place Saint Lambert en stond tot het einde van de achttiende eeuw tegenover de Sint-Lambertuskathedraal. Het huidige paleis stamt uit de zestiende eeuw en werd gebouwd nadat de twee eerdere Prinsbisschoppelijke onderkomens vernietigd waren. De huidige voorgevel van het gebouw is eraan toegevoegd in de achttiende eeuw na een grote brand. Het Prinsbisschoppelijk paleis van Luik doet tegenwoordig dienst als justitiepaleis en biedt onderdak aan het provinciebestuur. Hierdoor is het slechts beperkt toegankelijk voor het publiek. Het is wel mogelijk om het binnenplein van het paleis te bezoeken. Dit prachtige binnenplein kenmerkt zich door de zestig prachtige zuilen in de renaissance stijl.

Sint-Pauluskathedraal

De Sint-Pauluskathedraal is na het afbreken van de Sint-Lambertuskathedraal de kathedraal van het Bisdom Luik geworden. De oudste delen van de kathedraal stammen uit de dertiende eeuw. Het zou echter meer dan twee eeuwen duren voordat de Sint-Pauluskathedraal compleet afgebouwd zou worden. De buitenzijde van de kathedraal is in de gotische stijl gebouwd terwijl de binnenzijde van de kathedraal toch meer barokke elementen heeft. De kathedraal staat op de Place de la Cathédrale, een centraal plein in de wijk La Carré. Op het plein voor de kathedraal zijn meerdere gezellige kroegen te vinden en in het midden is er een mooi plantsoen. De stadswandeling die je meeneemt door deze prachtige wijk start in Sint-Pauluskathedraal.

Station Luik-Guillemins

Het Station Luik-Guillemins is het belangrijkste spoorwegstation van Luik. Het huidige station is ontworpen door de beroemde architect Santiago Calatrava. Deze liet een station bouwen van glas, staal en wit beton. Het uiteindelijke resultaat liet enkele jaren langer op zich wachten dan oorspronkelijk was bedoeld, maar het eindresultaat is werkelijk waar verbluffend. De unieke vorm van het station maakt het tot het mooiste bouwwerk van de stad en misschien wel van heel België. De vele geometrische vormen en de strakke lijnen zorgen ervoor dat het een uniek object is. Toch is er ook veel kritiek op het project. Ten eerste de kostprijs van rond de 450 miljoen euro en ten tweede het gebruik van wit beton in een industriestad als Luik. Dit maakt het gebouw er echter niet minder mooi op.

Perroen

De perroen of perron in het Frans is het symbool voor vrijheid, autonomie en gerechtigheid van de stad Luik en vroeger van de bisschop van Luik. De perroen is terug te vinden op de Place du Marché tussen de gezellige terrassen die op dit plein staan. De perroen van Luik is één van de mooiste in zijn soort en is tevens het hoogste perroen dat er bestaat. Op de top van de perroen staat traditiegetrouw een pijnappel, het teken van de wereldlijke macht en een kruis ten teken van de kerkelijke macht. De voet van de perroen wordt opgesierd door een fontein. De perroen is altijd al een belangrijk symbool voor de stad Luik geweest. Op meerdere vlaggen en het wapen van de stad is de perroen nadrukkelijk aanwezig.

Trappen van Bueren

‘De trappen van Bueren’ of ‘Montagne Bueren’ is één van de kenmerkende “gebouwen” in Luik. De trappen zijn te vinden in de wijk Féronstrée et Hors-Château en verbinden de wijk met de citadel van Luik. Er zijn in totaal 374 traptreden nodig om je naar de top van de montagne te brengen. Eenmaal bovenop de trappen wordt je getrakteerd op een prachtig uitzicht over de stad Luik en de Maas en kun je een prachtige wandeling maken door het groenste deel van luik. Tussen de terrassen van het oude klooster van de minderbroeders en de Teutoonse ridders zijn enkele prachtige wandelpaden aangelegd. De ‘Bueren trappen’ zijn niet alleen een populaire toeristische trekpleister, maar de inwoners van de Luik gebruiken de trappen ook om hun conditie op peil te brengen. Op elk moment van de dag zijn er op de trappen wel sporters en soms hele schoolklassen te vinden die de treden van de trap meerdere malen proberen te bedwingen.