Handig om te weten

Voordat je een bezoek brengt aan Luik is het handig om er al het één en ander aan informatie over Luik op te zoeken. Hierdoor kan je vrij gemakkelijk bepalen welke delen je van de stad je perse wilt zien en welke niet. Dit kan zeker tijdens een kort bezoek aan Luik veel tijd besparen. Het is namelijk onmogelijk om alle hoogtepunten van Luik in één weekend te proppen.
Laat je hier echter niet te strak door leiden want dan mis je misschien wel een hoogtepunt die je tijdens het inlezen over het hoofd gezien had. Ga dus voorbereid op reis maar blijf flexibel in je planning.



Reisdocumenten

België hoort tot de Schengenlanden, waartoe ook Nederland hoort. Dit houdt in dat inwoners van alle Schengenlanden vrij mogen reizen binnen de verschillende Schengenlanden. Men dient echter wel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart. Dit geldt sinds enkele jaren ook voor kinderen, deze moeten in het bezit zijn van een eigen identiteitsbewijs. Bezoekers die niet uit een Schengenland komen kunnen een visum voor maximaal drie maanden aanvragen.

Drinkwater
Het kraanwater is hier uitstekend te drinken en heeft net als in Nederland weinig tot geen bijsmaken. Voor wie echter het zekere voor het onzekere wil nemen drinkt het beste water uit een fles of kookt het kraanwater eerst voor het te drinken. Het water uit de verschillende fonteinen uit de stad is niet geschikt voor consumptie. In Luik zijn er meerdere winkeltjes te vinden waar je voor één euro of minder een flesje water kan kopen.

Drugs

In België geldt een ander gedoogbeleid dan in Nederland in het geval van  softdrugs. Het voor eigen gebruik bezitten van één wietplant is er toegestaan. In het openbaar of in het bijzijn van kinderen drugs gebruiken is hier verboden. Het verhandelen van alle soorten soft- en/of harddrugs is hier streng verboden. Hierop kunnen zware geldboetes en zelfs gevangenisstraffen staan. Het invoeren van drugs is illegaal en overtreders zullen worden opgepakt en voorgeleid.

Maison de Tourisme

Er zijn in Luik twee Maisons de Tourisme te vinden. Ze liggen op een steenworp afstand van elkaar in het historisch centrum van Luik. Het is leuk en verstandig om je bezoek aan Luik te beginnen met een bezoekje aan het Maison de Tourisme, hier kunnen ze je namelijk alles vertellen over de stad zijn geschiedenis. Tevens kunnen ze je vertellen wat de leukste plekken in de stad zijn en hoe je er moet komen. Bij het Maison de Tourisme kun je een stadsplan kopen en zijn er meerdere gratis stadswandelingen te verkrijgen. Er is een Maison de Tourisme te vinden op de Place Saint-Lambert en één in de Féronstrée.

Elektriciteit

In België is de voltage en de vorm van de stekkers gelijk aan die van Nederland. Je kunt dan ook zonder problemen de stekkers van al je elektrische apparaten hier in het stopcontact steken.

Feestdagen

Een aantal van de nationale feestdagen die in België gevierd worden kennen wij in Nederland ook zoals nieuwjaarsdag (1 januari), Kerstmis (25 december), witte donderdag, goede vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren (deze zijn alle variabel).

Feestdagen die alleen hier gevierd worden en wij niet kennen zijn de Dag van de Arbeid (1 mei), Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart (15 augustus), Allerheiligen(1 november), wapenstilstand (11 november). In Luik wordt net als in delen van Nederland het carnaval gevierd. Dit feest kent variabele data, maar valt altijd in februari of de eerste helft van maart.
Veel toeristische attracties zullen op deze dagen juist geopend zijn; in tegenstelling tot veel winkels, supermarkten en overheidsgebouwen. Carnaval is geen officiële feestdag maar wordt wel hier wel uitbundig gevierd. Veel van de winkels zullen tijdens de carnaval gewoon geopend zijn.

Geld

België heeft net als Nederland de euro en hier kan men overal mee betalen. De prijzen in de gemiddelde supermarkt liggen net iets hoger dan wij gewend zijn in Nederland. In de stad zijn er meer dan genoeg pinautomaten te vinden en in de meeste winkels cafés en restaurants kun je gewoon met je Nederlandse pinpas betalen. Het is echter wel verstandig om altijd wat contant geld bij te hebben voor het geval dat het niet zo is.

Telefoon en internet

Het mobiele telefoonnetwerk in België is over het algemeen erg goed. Op de meest afgelegen plaatsen heb je vaak nog goed bereik. Hetzelfde geldt voor het 4G netwerk. In sommige van de historische bezienswaardigheden van de stad zal het bereik wat minder zijn. Dit heeft vaak te maken met de dikte van de muren. Op sommige plekken in de stad kom je gratis wifihotspots tegen waar je voor een bepaalde tijd gebruik kan maken van gratis internet. Om gebruik te kunnen maken van deze dienst is inschrijving met een e-mailadres vaak noodzakelijk.

Tanken

Er zijn in Luik meerdere tankstations te vinden. Zelfs aan de rand van het historisch centrum van Luik zijn er enkele tankstations. Is je tank bijna leeg; gooi er dan nog wat brandstof in, want als je vanuit Luik terugrijdt richting Nederland kan het lang duren voordat je een tankstation tegen komt. De gemiddelde benzineprijs ligt in België iets lager dan in Nederland.



Openingstijden

Globaal genomen gelden hier ongeveer dezelfde openingstijden als in Nederland. Met als belangrijk verschil dat alle bakkers hier op zondagochtend geopend zijn. De meeste musea in Luik hebben een vaste sluitingsdag. Meestal is dit de maandag, maar er zijn tevens enkele musea die hun vaste sluitingsdag op dinsdag hebben. Het Aquarium en het zoölogisch museum van Luik zijn elke dag geopend. De meeste kerken en kathedralen in de stad zijn vrij te bezoeken, behalve tijdens diensten en andere missen.

Tijdsverschil

België ligt in dezelfde tijdzone als Nederland, de zomer- en wintertijd lopen hier gelijk.

Taal

De hoofdtaal in het Wallonische deel van België is Frans. Dit is voor de meeste inwoners van Luik vaak de enige taal die ze spreken. De mensen die in de horeca, of op een andere manier in de toeristenindustrie werken, spreken soms een woordje Nederlands en vaak redelijk Engels. In de plaatselijke ‘information touristique’ zijn de meeste folders en brochures gewoon in het Nederlands te vinden.

Veiligheid

Luik is een redelijk veilige stad, het blijft echter een grote stad, dus je moet altijd op je hoede zijn voor zakkenrollers en gauwdieven. Als je door de stad heen loopt merk je dat het heel druk is met gemotoriseerd verkeer in de stad. Dit zorgt er voor dat de stad minder veilig is. Er staan gelukkig op de meeste oversteekplaatsen stoplichten. Op de plekken waar dit niet zo is, zal er vaak een zebrapad in de buurt zijn, maar de Belgische chauffeur zal in de meeste gevallen stoppen als hij ziet dat iemand wil oversteken. Ga hier echter nooit van uit. De politie is op veel plekken in de stad zichtbaar aanwezig.