Musea in Luik

Er zijn in Luik meerdere prachtige musea te vinden, een aantal van deze musea vertellen het verhaal van het leven in en om Luik in de afgelopen eeuwen. Andere musea zijn gewijd aan grootheden uit de Luikse geschiedenis en weer anderen tonen belangrijke kunstwerken uit de wereldgeschiedenis. Eén van de mooiste musea in Luik is het Aquarium en Zoölogisch museum waar je alles te weten komt over het onderwaterleven in de zeven wereldzeeën. Daarnaast zijn er in het museum vele duizenden opgezette dieren te vinden. Dit museum mag je, als je Luik bezoekt met kinderen, zeker niet missen. Op deze pagina worden de bekendste en belangrijkste musea van Luik kort en bondig beschreven.Museum voor Schone kunsten

‘Musée des Beaux-Arts de Liège’, zoals het museum officieel heet, bevindt zich in een vrij nieuw gebouw in het oude deel van het centrum van Luik. Musée des Beaux-Arts de Liège wordt kortweg BAL genoemd. Het BAL is ontstaan door de samenvoeging van het Musée de l’Art Wallon, Musée d’art moderne et d’art contemporain, beter bekend al MAMAC, en het Cabinet des Estampes et des Dessins. De collecties van deze voormalige musea vormen de huidige collectie van het BAL. Tot de topstukken van het museum horen werken van Félicien Rops, Claude Monet, Paul Gauguin, Pablo Picasso, Marc Chagall, René Magritte en de Belgische kunstenaar Rik Wouters.

Museum voor het Waalse leven

Het museum voor het Waalse leven of le ‘Musée la Vie Wallonne’ is gevestigd in het voormalige Franciscanenklooster in het historische centrum van Luik. Le Musée la Vie Wallonne kan gezien worden als het volkskundig museum van Luik. In het museum is een ruime verzameling aan films, foto’s en documenten te vinden die het verhaal vertellen van leven in Luik de afgelopen eeuw. Daarnaast zijn er verschillende objecten, die te maken hadden met de vele oude ambachten in de stad, te bezichtigen. Er wordt bovendien veel aandacht besteed aan het Luikse dialect. Het museum is in 2012 voor een groot deel gerenoveerd. Bij het museum bevindt zich ook een klein poppentheater. Elke woensdag en zondag worden hier voorstellingen gegeven. In het museum staat de oude guillotine van Luik.

Ansembourg museum

In een voormalig herenhuis, op steenworp van het Grand Curtis, kun je tegenwoordig het Ansembourg museum vinden. In het huis Ansembourg is het alsof de tijd heeft stilgestaan. Je hebt het gevoel dat je in iemand zijn woonkamer loopt die ieder moment terug kan komen. Het huis van Ansembourg is geheel in de stijl van de verlichting ingericht. De verschillende stijlkamers van dit voormalige herenhuis verkeren nog in een uitstekende staat. Met name de rijkversierde plafonds, het prachtige pleisterwerk en de Delfts-blauwe tegels stralen de rijkdom van deze periode van verlichting uit.

Archéoforum Luik

Het Archéoforum van Luik bevindt zich onder de Place Saint Lambert tegenover het prinsbisschoppelijk paleis. Op de Place Saint Lambert stond tot 1789 de Sint-Lambertuskathedraal van Luik. Dit was indertijd de hoofdkerk van het prinsbisdom Luik. De bouw van de Sint-Lambertuskathedraal startte in de twaalfde eeuw en werd pas in de vijftiende eeuw voltooid. Het was voor deze tijd dan ook een enorm bouwwerk. De resten van deze kathedraal vormen tegenwoordig het Archéoforum van Luik. In het museum zijn voorwerpen te bezichtigen die tijdens de graafwerkzaamheden werden gevonden. De hoofdattractie wordt gevormd door de fundering van de Sint-Lambertuskathedraal en resten van een oude Romeinse villa die tijdens de graafwerkzaamheden werd ontdekt. In het Archéoforum van Luik zijn bovendien enkele maquettes van de vernietigde kathedraal te vinden.Grand Curtius

Het Grand Curtius in Luik is een museum voor Archeologie, oude kunst, toegepaste kunst en wapens. In het museum wordt het verhaal verteld van Luik en zijn omgeving van de afgelopen 7000 jaar. In het museum zijn meer dan vijfduizend verschillende objecten te vinden die in een chronologische versie over het museum tentoongesteld staan. Het Grand Curtis bestaat in zijn huidige vorm pas sinds 2009, maar de eerste aanzet voor dit prachtige museum werd al in 1874 gegeven. In de jaren erna werden meerdere musea samengevoegd om verder te gaan onder de naam ‘Grand Curtius’. Het museum is verdeeld over vier panden die tussen de Maas en de Sint-Bartolomeüskerk staan. In het museum zijn onder meer werken te vinden van Jan Steen, Jacob Jordaens en Jan van Eyk.

Museum van het openbaar vervoer in de streek van Luik

In het’ Musée des Transports en commun du Pays de Liège’ wordt de geschiedenis verteld van het openbaar vervoer in Luik en de daaromheen liggende gemeentes. In het museum zijn de oude trams uit de stad, het prototype van de Luikse metro en oude stadsbussen te vinden. In het museum zijn zelfs enkele oude paardentrams te vinden die vroeger door de straten van Luik hun rondje deden. Tevens zijn er in het museum enkele oude koetsen en trolleybussen te vinden. Het museum is dagelijks geopend van 1 maart tot en met 30 november van 10:00 tot 17:00.

Museum Grétry

In het geboortehuis van de componist André Ernest Modeste Grétry is tegenwoordig het ‘Grétry museum’ gevestigd. Het museum is te vinden aan de Rue des Récollets niet ver van de Outremeuse vandaan. In het museum zijn verschillende meubels, schilderijen en andere voorwerpen te zien die tot de persoonlijke bezittingen van deze Luikse Componist horen. In het museum zijn verschillende portretten van de componist te vinden. Grétry wordt gezien als één van de grondleggers van de operette. Grétry werkte samen met grote namen zoals Rousseau en Voltaire. Voor het operagebouw van Luik staat een groot standbeeld van Grétry. Tijdens zijn actieve en productieve carrière schreef Grétry niet minder dan zesenzestig opera’s.

Aquarium en Zoölogisch museum

Het Aquarium en Zoölogisch museum van Luik is één van de leukste musea in de stad. Het museum is in twee delen opgedeeld. Het Zoölogisch museum en het aquarium. In het aquarium wordt je opgewacht door meer dan tweeënhalf duizend verschillende vissen. Van kleine koraalvisjes tot grote zwartpunt rifhaaien; je komt ze hier allemaal tegen. Er zijn in het aquarium tanks te vinden met vissen uit alle uithoeken van de wereld.

Het zoölogisch museum is verdeeld in vijf afdelingen; de ongewervelde dieren, de gewervelde deren, zoogdieren, Belgische fauna en koralen. Op de vijf afdelingen zijn in totaal meer dan 20.000 verschillende diersoorten te zien. Van opgezette vogels tot een negentien meter lang skelet van een walvis. Een ander topstuk uit de collectie van het museum is een meterslang geraamte van een anaconda.