Luik is erg goed te bereiken met de auto en trein en kan zelfs met het vliegtuig bereikt worden. Al zal dat in praktijk vaak langer duren als met de trein of auto. De snelwegen rondom Luik werken vaak als een trechter en zijn een grote delen van de dag volgepakt met verkeer. Het is daarom aan te raden om, indien mogelijk, de spits te mijden rondom Luik. Eenmaal in Luik aangekomen wordt je door een wirwar van tunnels en wegen gestuurd voordat je op de plaats van bestemming bent aangekomen. Door het ontbreken van trams en metro’s ben je in Luik overgeleverd aan het busvervoer. Dit is echter goed geregeld en er zijn in de stad veel verschillende opstapplaatsen te vinden. Het mooiste is echter om een stadswandeling door het historisch centrum van Luik te maken.
Vervoer in en naar Luik
Auto
De makkelijkste manier om in Luik te komen is met de auto. Dit kan op een paar manieren. Als eerste kun je via Antwerpen rijden waarna je de E313 afrijdt om uiteindelijk in Luik aan te komen. Een andere optie is via de A2 naar Maastricht rijden om vervolgens de A25 naar Luik te pakken. Eenmaal in de buurt van de stad staat het centrum al vrij snel aangegeven. Eenmaal in Luik aangekomen wordt je door een wirwar van drukke straten gestuurd om uiteindelijk bij je plaats van bestemming te kunnen aankomen. Het oude centrum van Luik is niet berekend op veel verkeer waardoor er met regelmaat files in de stad staan.
Parkeren
Er zijn in de buurt van het centrum en in het historisch centrum van Luik meer dan genoeg parkeerpleinen en parkeergarages te vinden. Let wel op, want het gehele centrum van Luik en in de meeste wijken daarbuiten is het betaald parkeren. Kijk wel uit waar je de auto wegzet, want sommige parkeerplaatsen zijn vergeven aan vergunninghouders of speciaal bestemd voor klanten van bedrijven of horecagelegenheden. De parkeerkosten in het centrum van Luik bedragen ongeveer twee euro per uur. In de buurt van de Place Saint Lambert is een grote ondergrondse parkeergarage te vinden.
Trein
Er zijn vanuit Nederland meerdere mogelijkheden om via het spoor Luik te bereiken. De makkelijkste manier is om Luik te bereiken via Maastricht. Vanuit Maastricht is het station Luik-Guillemins de eerste grote stopplaats. Het is ook mogelijk om naar Luik te reizen via Antwerpen centraal. Deze reis zal in de meeste gevallen langer duren dan wanneer je via Maastricht reist. Een treinreis vanuit Utrecht centraal naar Luik-Guillemins zal ongeveer twee uur en drie kwartier van je tijd in beslag nemen. Vanuit Luik-Guillemins is het mogelijk om verder te reizen naar meerdere stations in België, Duitsland en Frankrijk. Wie naar het centrum van Luik wil kan op Luik-Guillemins het beste overstappen naar Luik-Palais. Dit scheelt een fikse wandeling. Treintickets naar Luik kun je online kopen via www.nsinternational.nl.
Vliegveld
Tien kilometer ten westen van Luik ligt Liege Airport of Luchthaven Luik-Bierset. Het is het grootste transport vliegveld van België en de derde qua passagiersvluchten. Het is echter ongebruikelijk om vanuit Nederland naar Luik te vliegen. Er gaan vanuit Nederland geen chartervluchten naar Luik. Er gaat wel een binnenlandse vlucht tussen Luik en de Internationale Luchthaven Oostende-Brugge. Vanuit Liege Airport worden er rechtstreekse vluchten uitgevoerd naar enkele bestemmingen in Frankrijk, Spanje en andere delen Europa en Afrika.
Tram en metro
In het verleden hebben er in Luik zowel trams als een metro rondgereden. Voor de metro is het slechts bij een experiment gebleven. In de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn er enkele tunnels gegraven en heeft er een prototype rondgereden op een testspoor in het dorpje Junet. De 2,5 kilometer lange tunnel onder de Quai Saint-Léonard hoort tot de grootste nutteloze werken van België.
De Luikse tram is een ander verhaal. Al in de tweede helft van de negentienden eeuw reed er in Luik een paardentram rond. De eerste elektrische trams werden in Luik in 1893 gepresenteerd. Deze trams hebben tot 1967 in Luik rondgereden en zijn nog steeds te bewonderen in het Museum van het openbaarvervoer in de streek van Luik. In dit museum staat bovendien het prototype van de Luikse metro. Er zijn vergevorderde plannen om in de toekomst weer trams door het centrum van Luik te laten rijden.
Busvervoer
Door het ontbreken van trams en metro’s is het busvervoer het belangrijkste openbaar vervoermiddel in de stad. Er zijn in het centrum en in de andere delen van de stad vrij veel bushaltes en busstations te vinden. Er rijden tevens meerdere bussen naar de steden en dorpen in de buurt van Luik. Het busvervoer in Luik wordt uitgevoerd TEC Transport et Commun. Er is zelfs een busdienst die vanuit station Maastricht naar het centrum van Luik rijdt. Er zijn bij het plaatselijk vervoersbedrijf dagpassen te koop voor het busvervoer in Luik. In het centrum van Luik op de Place Saint Lambert is er een groot busstation.
Stadswandelingen
Er Kunnen in Luik meerdere stadswandelingen gelopen worden. De wandelingen zijn gratis af te halen bij het Maison de Tourisme van de stad. Vanuit hier worden er drie verschillende routes aangeraden die allemaal op een andere plaats in de stad beginnen. De lengte van deze routes varieert tussen de één en drie kilometer. Tijdens deze wandelingen kom je langs de vele bezienswaardigheden en musea die er in Luik te vinden zijn. Wie graag een wat langere route wil lopen kan op het internet meerdere GPS-routes vinden in en ronddom Luik. Bij het Maison de Tourisme is het ook mogelijk om bij sommige wandelroutes een audiogids te huren.
Rondvaarten
Luik heeft zijn bestaan onder andere te danken aan de Maas en nog steeds is de Maas één van de belangrijkste verkeersaders van de stad. Wie de stad en de oevers van de Maas op een originele manier wil bekijken kan dit doen door middel van een boottocht op de Maas. Tijdens deze boottocht vaar je langs de vele bezienswaardigheden op de oevers van de Maas terwijl de schipper je alles over het heden en verleden van Luik vertelt. De schippers van de rondvaartboten zijn meertalig en zullen wanneer gewenst ook hun verhaal in het Nederlands vertellen.
Fietsen in Luik
Anders dan in veel andere Nederlandse en Belgische steden zijn er in Luik geen stadsfietsen te vinden. Het is echter wel mogelijk om bij de verschillende treinstations een fiets te huren. Op de meeste plaatsen in de stad wordt het fietsverkeer goed gescheiden van het gemotoriseerde verkeer in de stad. Dit is jammer genoeg niet overal het geval waardoor het voor kan komen dat je jezelf ineens terugvindt op een doorgaande autoweg en tussen de auto’s voor een stoplicht staat de wachten. De smalle nauwe straatjes in het centrum van Luik zijn minder geschikt voor fietsers. Vanuit Luik kun je meerdere lange fietstochten maken in de schitterende omgeving van de stad. Bij het Maison de Tourisme zijn meerdere fietstochten in de buurt van Luik te verkrijgen.
Luik is elk jaar de startplaats en aankomstplaats van de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik.