Het weer en klimaat in Luik verschillen niet zo veel met het weer en klimaat in Nederland. De stad ligt dan ook slechts enkele kilometers bij de Nederlandse grens vandaan. De zomermaanden zijn er aangenaam warm en de wintermaanden kunnen er behoorlijk koud zijn. Als je puur naar de cijfers zou kijken zul je zien dat het klimaat van Luik gemiddeld genomen iets koeler en natter is dan het Nederlandse klimaat. Dit heeft voornamelijk te maken met de mindere invloed van de warme golfstroom op het klimaat in Luik. In Luik zul je er echter niet veel van merken en als het toch gaat regenen duik je één van de gezellige kroegen binnen.
Weer en beste reistijd Luik
Klimaat
In Luik geldt net als in de rest van de Belgische Ardennen en Wallonië het gematigde maritieme klimaat. Het klimaat in Luik staat onder de lichte invloed van de Warme Golfstroom en de Noordzee. Door deze invloed komen er maar zelden weersextremen voor in Luik. Uitzonderingen kunnen er natuurlijk altijd voorkomen. In de wintermaanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur enkele graden boven het vriespunt en in de avond en nacht zal die eronder zakken. In de zomerperiode ligt de gemiddelde dagtemperatuur net iets onder de twintig graden Celsius wat een perfecte temperatuur is voor een bezoek aan de stad. Net als in Nederland heb je in Luik het gehele jaar kans op langdurige neerslag.
Neerslag
De gemiddelde jaarlijkse neerslag in Luik verscheelt niet veel van het jaarlijkse gemiddelde in Nederland. Gemiddeld valt er in Luik iets meer dan duizend millimeter aan neerslag. De neerslag is redelijk gelijkmatig verdeeld over het jaar, alleen in de maanden januari, juli, augustus en december ligt de gemiddelde neerslag iets hoger. De hoge neerslagcijfers in Luik en de rest van de Ardennen kunnen ervoor zorgen dat het water in de Maas op sommige momenten erg hoog kan komen te staan. Gelukkig heeft dit in de afgelopen jaren maar zelden voor problemen gezorgd. In de wintermaanden kan de neerslag in Luik als sneeuw of natte sneeuw naar beneden komen.
Terrasweer
Het leukst is het om Luik te bezoeken als het terrasweer is. Als de zon schijnt komt de stad tot leven en zijn alle terrassen propvol. Je kunt dan heerlijk in het zonnetje genieten van één van de Luikse specialiteiten terwijl je je kunt vergapen aan al het moois dat voorbij trekt. Op de Place de Marché tegenover het stadhuis van Luik heb je enkele gezellige terrassen waar je heerlijk onder de bomen kan zitten. Voor wie niet op één van de drukbezochte terrassen bij de cafés wilt plaatsnemen, kan op één van de stadsterrassen plaatsnemen en hier even in alle rust genieten van de zon.
Extremen
Door de invloed van de warme Golfstroom in de Noordzee komen er bij Luik zo goed als geen weersextremen voor. Omdat de invloed van de Noordzee in Luik een stuk kleiner is dan bij de meer westelijk gelegen plaatsen in België is de kans op extremen in Luik groter dan in het overgrote deel van België. Verwacht nu niet gelijk winters met temperaturen die tientallen graden onder het vriespunt liggen, maar de piektemperaturen kunnen hier hoger of lager zijn dan de steden die dichterbij de Noordzee liggen. In de winterperiode kan er in Luik een flink pak sneeuw vallen. In de afgelopen eeuwen is Luik meerdere malen getroffen door zware herfststormen die hun sporen nalieten in de stad. Deze herfststormen gaan vaak gepaard met extreem veel neerslag.
Klimaatstatistieken
Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van het Luik zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over het Luik. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.